Kako na pravilan način očistiti dječju autosjedalicu

Ne može se poreći, autosjedalice mogu postati stvarno neuredne i prljave. Zdrobljene žitarice, proliveni sok i druge svakodnevne katastrofe na autosjedalici mogu pretvoriti vašu autosjedalicu iz lijepe u ljepljivu i neurednu. Budući da se gotovo sve ove prljavštine mogu srediti i očistiti, nema potrebe da dijete bude u prljavoj autosjedalici. No, kada je u pitanju sigurnost djece, održavanje autosjedalice čistom je zaista važno.

Bilo da trebate obaviti dubinsko čišćenje ili čišćenje direktno na licu mjesta, pomisao na prljavu autosjedalicu može biti grozna. Ovaj stres je razumljiv jer da bi vaša autosjedalica bila sigurna i funkcionalna, morate je redovno čistiti, uostalom kao i sve predmete koje koristite.

Dakle, danas dijelimo nekoliko savjeta o tome kako očistiti autosjedalicu da biste se borili protiv mikroba, riješili se nelagodnih mirisa i održavali je urednom i svježom za vaše dijete. Uz ove savjete u nastavku, možete biti sigurni da ćete očistiti autosjedalicu na ispravan način imajući na umu najbolji interes za vaše dijete.

Najbolji način za čišćenje dječjih autosjedalica

Čišćenje autosjedalice ne mora biti dugotrajno niti teško kada imate prave savjete i alate. Bez obzira obavljate li redovito tjedno čišćenje ili čistite tek kad dođe do velike katastrofe mi smo tu da vam pomognemo. Evo naših savjeta za čišćenje autosjedalice:

Savjetujemo vam da odmah očistite nered. Što duže pustite da nered stoji, to će ga biti teže očistiti. Ako vaše dijete na primjer prolije sok, nemojte staviti autosjedalicu negdje izvan auta kako bi očistili nered kasnije. Razumijemo da je to bila stresna vožnja, ali iz iskustva znamo da ćete potpuno požaliti što niste odmah očistili. Što dulje nered stoji na vašoj autosjedalici, to će se prljavština više sušiti na tkanini i prodirati u druge dijelove autosjedalice. To će dodatno otežati čišćenje i ti mirisi će se zadržati tjednima. Kako biste izbjegli zamjenu dijelova ili više posla za sebe, zgrabite te potrepštine za čišćenje i odmah krenite na pranje.

Proizvođači autosjedalica su apsolutni autoritet za svoja specifične proizvode. U slučaju da ovo već niste znali, priručnik će vam dati upute o tome kako očistiti autosjedalicu baš kao što daje upute kako je instalirati. U priručniku će biti navedene posebne upute, a također će se potvrditi možete li podlogu prati u perilici ili ne.

Usisajte što možete. Uvijek počnite usisavanjem autosjedalice ručnim usisavačem ili nastavkom za usisavanje da izvučete prljavštinu iz pukotina. Time ćete dobiti sve mrvice s teško dostupnih mjesta i pripremiti navlaku od tkanine za pranje. Budite oprezni s remenima.
Remenje je jedna od najvažnijih komponenti sigurnosti vaše autosjedalice. U sudaru, posebna vlakna remena apsorbiraju i raspršuju dio opasne sile. Dakle, iako se čišćenje remenja može činiti kao jednostavan zadatak, zaštita vlakana ovih vitalnih sigurnosnih mehanizama je od najvećeg prioriteta. Prije svega, nikada ih nemojte stavljati u perilicu niti čistiti abrazivnim sredstvima. To može prerano rastegnuti i oštetiti remenje. Također, pazite da izbjegavate potpuno potapanje remenja u vodu. Višak vlage može uzrokovati rano i nepotrebno habanje.

Umjesto toga, kada čistite remenje, koristite samo vodu i meke krpe za brisanje. Ako trebate očistiti međunožnu kopču, uzmite šalicu vode, umočite je naopako i zavrtite okolo kako biste izbacili sve što bi se moglo zaglaviti unutra. Ne biste željeli da išta sprječava da se vaše sjedalo izvija!

Koristite samo vodu ili blagi sapun. Kada čistite bilo koji drugi dio svoje autosjedalice, izbjegavajte korištenje jakih proizvoda za čišćenje kao što je, ocat, soda bikarbona, razna sredstva za čišćenje, ulja ili bilo koja sredstva za čišćenje s jakim kemikalijama. Oni će se istrošiti vlakna i mehanizam i smanjiti životni vijek autosjedalice.

Kada čistite autosjedalicu, koristite samo toplu vodu da uklonite prljavštinu. Ako trebate nešto s malo više snage, blage otopine za čišćenje sapuna i vode su izvrsan izbor.

Korištenjem sapuna za suđe i vode u bočici s raspršivačem možete ukloniti većinu mrlja. Nemate nježni sapun u zalihama proizvoda za kućanstvo? Možete koristiti maramicu na bazi vode. Nježne su prema koži vaše bebe, a bit će nježne i prema autosjedalici.

Kada dođete do čišćenja podloge, čišćenje male površine sapunom i vodom izvrstan je način da završite posao. Alternativno, ako u priručniku za autosjedalicu piše da možete prati podlogu za autosjedalicu u perilici, uzmite blagi deterdžent i operite.
Koristite meku krpu čak i ako imate jake mrlje ili osušenu prljavštinu koju niste odmah maknuli.

Koristite samo mekanu krpu za čišćenje na autosjedalici kako biste izbjegli habanje presvlake i spriječili oštećenje tih moćnih vlaknastih mreža koje spašavaju život.

Strojno perite podstavu samo ako u priručniku piše da smijete. Iako se navlake i obloge za autosjedalice mogu lako ukloniti, to ne znači da je pranje u perilici isprano. Istina je, mnoge autosjedalice imaju podstavu koja se može prati u perilici. No, ipak biste trebali provjeriti je li vaš priručnik to dopuštao prije nego što ga bacite u perilicu.

Iskoristite snagu sunca. Ponekad topla voda i blagi sapun nisu dovoljni da se mrlja povuče ili da se riješi neugodnog mirisa. Prije nego što posegnete za oštrim sredstvom za čišćenje, isprobajte sunce. Sunce čini čuda na automobilskim sjedalima od tkanine.

Sunce je jedan od najmoćnijih alata za čišćenje i dezinfekciju. Samo naprijed i operite svoju autosjedalicu najbolje što možete. Zatim ostavite nekoliko sati na izravnoj sunčevoj svjetlosti da se osuši na zraku i iskoristi sve blagodati sunca.

Ako se stvarno borite da nešto očistite nakon posebno katastrofalnog nereda ili nakon nekoliko godina korištenja između više djece, nemojte se odlučiti za metode čišćenja izvan preporuka priručnika. Shvatite da bi možda bilo najbolje zamijeniti te dijelove i nastaviti dalje, znajući da je vaša autosjedalica čista i da je vaše dijete sigurno.

Većina marki autosjedalica prodat će vam zamjenske dijelove za autosjedalicu. Ako marka nema dio koji trebate zamijeniti, možda je vrijeme da nabavite potpuno novu autosjedalicu.

Čišćenje autosjedalica, baš kao i sve što ima veze s autosjedalicama, odnosi se na sigurnost. Korištenje pogrešnih postupaka čišćenja izvan preporuka iz vaših priručnika može imati loš utjecaj na sposobnost vašeg sjedala da zaštiti vaše dijete. Koristeći ove savjete, autosjedalica će izgledati i mirisati svježe i biti sigurna.

Objavljeno dana