10 znakova visokog šećera u krvi

Povećanje šećera u krvi može biti uzrokovano nečim drugim od samog jela. Obratite pozornost na ove alarmantne simptome, ako se pronađu, odmah se obratite liječniku.

Visoka razina šećera u krvi ili hiperglikemija je stanje u kojem koncentracija glukoze u krvi postaje viša od propisane razine. Važno je biti svjestan znakova visokog šećera u krvi i odmah potražiti liječničku pomoć ako se učestalo javljaju. Da bi se odredila razina šećera u krvi, postoje odgovarajuće analize.

10 znakova visokog šećera u krvi
Odakle dolazi šećer u krvi ?
Glukozu dobivamo iz hrane, većina hrane u većoj ili manjoj mjeri povećava šećer u krvi. Ugljikohidrati najviše povećavaju razinu glukoze, ali na tu razinu utječu i masti, pa čak i vlakna. Za većinu ljudi porast šećera u krvi prirodna je pojava.

Kada pojedete nešto slatko ili puno ugljikohidrata, vaša gušterača počinje proizvoditi inzulin, hormon potreban za preradu glukoze. Ostaci glukoze pohranjuju se u jetri, to je rezerva energije tijela.

Zdrav organizam samostalno regulira koncentraciju glukoze u krvi.

Međutim, ako imate dijabetes ili inzulinsku rezistenciju, tijelo ne može proizvesti onoliko inzulina koliko mu je potrebno, a glukoza se ne može pravilno preraditi. Sljedeći su glavni znakovi visokog šećera kod žena i muškaraca, ako se redovito otkrivaju, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Znakovi hiperglikemije

Umor – stalni umor, slabost, pospanost nisu specifičan simptom, stanje je karakteristično za visoku i nisku razinu šećera u krvi;
Glavobolja – Može biti teško shvatiti s kakvom se glavoboljom suočavate. Svaka nova kronična bol u glavi povod je za razgovor s liječnikom;
Zamagljen vid – kada postoji višak glukoze u krvi, njezin se učinak proteže na mrežnicu, to se naziva dijabetička retinopatija. Kao rezultat toga, osoba sve vidi mutno, pred očima mu se pojavljuju točkice ili mrlje;
Učestalo mokrenje – višak glukoze također utječe na bubrege, oni su odgovorni za uklanjanje viška tekućine iz krvi. Previsoka koncentracija glukoze šteti krvnim žilama u bubrezima, filtracija postaje manje učinkovita, nagon za mokrenjem postaje češći;
Pojačana žeđ – jaka žeđ javlja se kao posljedica učestalog mokrenja;
Drugi simptomi – problemi s koncentracijom, suha usta, pojačana glad, zbunjenost, otežano disanje, svrbež i ljuštenje kože – također su znakovi visokog šećera u krvi.

Ako imate dijabetes, trebali biste slijediti individualni plan prehrane koji vam je preporučio liječnik. Promjene u stanju dolaze samo s promjenama u načinu života, to se ne odnosi samo na prehranu, već i na tjelesnu aktivnost. Ne postoji univerzalna dijabetička dijeta, ali postoje opća načela prehrane – ograničenje slatkiša i povećanje unosa vlakana.

Složenost liječenja ovisit će o različitim okolnostima, prvenstveno o dijagnozi – dijabetes tipa 1 ili tipa 2 . Terapija uključuje praćenje glukoze u krvi i urinu i drugih parametara, dijetu, tjelovježbu i u nekim slučajevima inzulinsku terapiju. Dijabetes je stanje koje može biti teško kontrolirati, što se ranije bolest dijagnosticira, veće su šanse za održavanje trajanja i kvalitete života.

Objavljeno dana