O velikim očekivanjima

Jeste li ikada razmišljali o pitanju: zašto ima toliko nesretnih ljudi? Vrlo je teško upoznati sretnu osobu, pa se čini da je život pun gorčine i nemira normalan. U stvarnosti to ne bi trebalo biti tako: normalno stanje duše je radost i mir.

Jeste li ikada razmišljali o pitanju: zašto ima toliko nesretnih ljudi?

Vrlo je teško upoznati sretnu osobu, pa se čini da je život pun gorčine i nemira normalan.

U stvarnosti to ne bi trebalo biti tako: normalno stanje duše je radost i mir.

Nesretnima nas čine velika očekivanja od nas samih, naših voljenih, naše razine bogatstva, karijere i još mnogo toga.

Osobi s prevelikim očekivanjima čini se da su okolina i vlastita nesavršenost krivi za njegovo nestabilno unutarnje stanje.

Siguran je da je nervozan zbog nesklada između stvarnosti i svojih želja, a da bi se smirio, mora osigurati da mu se snovi ostvare. Ali prenapuhana očekivanja razlikuju se od zdrave želje za poboljšanjem po tome što su neutemeljena – nisu potkrijepljena stvarnim mogućnostima predmeta kojemu ciljaju.

Zapravo, ovo je psihološka devijacija, koja je popraćena tjeskobom, nervozom, sumnjičavošću. Oni koji su stekli sindrom napuhanih želja uvijek misle da zaslužuju više nego što imaju. U isto vrijeme, takvi ljudi često ne shvaćaju da ne odgovaraju razini vlastitih zahtjeva.

Dakle, mogu se prijaviti za radna mjesta za koja nemaju preostale kvalifikacije; sanjati o udaji za idola ili o udaji za slavnu osobu. Ne postoji gornja granica njihovih ambicija.

Sukob stvarnog i fiktivnog svijeta, nemogućnost postizanja cilja opet rađa tjeskobu i tjeskobu – krug se zatvara.

Ovaj sindrom raste iz kompleksa inferiornosti – putem vanjskih atributa (lijepa žena, bogatstvo, šik kuća) osoba pokušava nadoknaditi unutarnji nedostatak samodostatnosti.

Primajući “okret s vrata” od života, on je još više uronjen u svoj kompleks. I drugi i sama osoba pate od pretjeranih zahtjeva.

Vrlo često se to očituje u odnosu žena prema svojim muževima – ženi se uvijek čini da njezin muž nije dovoljno dobar, da malo zarađuje, da ne zna ispravno obavljati svoje zadatke. Pritom potpuno zaboravlja da ni ona nije savršena. Žena grize svog voljenog i sama je stalno uznemirena njegovom tromošću.

Isto radimo i s djecom, tražimo da budu uredna i čuda od djece – a ona su samo djeca koja svijet uče na greškama.

Pretjerani zahtjevi se manifestiraju i prema sebi: mora se biti najbolji, sve raditi na najvišoj razini – tu se javlja perfekcionizam.

Ali tu je caka – često zaslužujemo upravo ono što dobijemo. A naš duhovni sklad ovisi samo o percepciji. Ili ćemo biti prezahtjevni prema svom životu – i stoga nesretni što ne ispunjava naša prenapuhana očekivanja, ili ćemo ga prihvatiti onakvim kakav jest. Samo se trebate sjetiti da su muž (žena) i djeca živi ljudi, imaju i svoje slabosti, a nisu svi rođeni da postanu predsjednici milijuna kompanija …

Prvi korak u borbi protiv sindroma velikih očekivanja je njegova spoznaja, razumijevanje da je to zamka samoobmane u koju ne smijete upasti. Ako cijelo vrijeme mislite da bi sve moglo biti bolje, onda možete beskrajno patiti zbog toga, jer nema granice savršenstvu.

Najisplativije investicije obično su investicije u sebe. Naivno je misliti da stečena diploma visokog obrazovanja jamči uspješan budući život.
Samo stalni samorazvoj čini osobu zanimljivom, kako drugima tako i sebi.

Objavljeno dana